OCT ANJİO (OCTA) NEDİR?

OCT ANJİO (OCTA) yöntemi, çekimi sırasında hastanın damarından hiçbir ilaç verilmediği için kişiye zararlı yan etkisi olmayan, sarı nokta ve retinanın damarlarının görüntüleme tekniğidir. Klasik göz anjiosunda (FFA ve ICGA), koldaki toplardamardan sarı ve yeşil renkli boya verilerek retinanın damarları görüntülenmektedir. Son derece modern ve en üst düzeyde sarı nokta ve retina damarlarını gösteren OCTA yönteminde ise, hiçbir şekilde atardamar veya toplardamardan ilaç verilmemektedir.

Saniyeler içinde özel bir kamera aracılığıyla göz arkasında retina damarları görüntülenmektedir. Retina damarlarının içindeki kırmızı kan hücrelerinin (eritrosit) hareketlerinin yüksek hızda OCT cihazının b taramasını kullanarak saptanmasıyla, damar yapıları son derece net bir şekilde retinanın tüm katlarında ve altındaki koroid katmanında görülmektedir. Hastalık durumunda bu damar yapıları değişmekte veya yeni damar oluşumları ortaya çıkmaktadır.

Çok yeni ve güvenilir teknolojiyi kullanarak OCTA yöntemiyle sarı nokta hastalığının kuru ve ıslak tip ayrımı yapılabilmektedir. Diyabetik hastalarda retinadaki yeni damar oluşumları ve beslenmeyen bölgeler OCTA yöntemiyle kesin ve net bir şekilde saptanabilmekte ve en uygun tedavi yöntemi seçilmektedir. Retina damar tıkanıklıklarında ve santral seröz retinopati (SSR) hastalığında uygun tedavi yöntemi seçiminde, OCTA yöntemi çok faydalı sonuçlar vermektedir. Göz tansiyonu hastalarında (glokom) optik sinir başının damarlarının ve akışının azalması OCTA yöntemiyle saptanabilmektedir.