KORONAVİRÜS VE GÖZ

İlk kez Çin’de KOVİD-19'u bildiren Dr. Li bir göz hekimidir. Dr. Li, KOVİD-19'a yakalanmış bir göz tansiyonu hastasını muayene ederken bu hastalığa yakalanmış ve hayatını kaybetmiştir.

Koronavirüs mukozayı etkilediğinden ağız ve burunla birlikte gözde de hastalık çıkabilmektedir. Koronavirüs, mukozada bulunan ACE2 reseptörü (almaç) üzerinden hastalığa yol açmaktadır. KOVİD-19'da, gözde virüs iltihabı nedeniyle konjunktivit bulguları arasında bilinen göz yaşarması, kızarıklık, yanma, batma hissi, gözün dış tabakasında ödem ve çapak oluşumu ortaya çıkmaktadır. Retina dokusunda ise ACE2 reseptörü taşıyan hücrelerin (özellikle Müller hücresi) bulunması nedeniyle retinopatiye neden olabileceği bildirilmiştir. KOVİD-19'da, göz hastalığının kesin tedavisi yoktur, fakat konjunktivit bulgularını azaltmak için suni göz yaşı damlası ve gözlere soğuk kompres uygulaması önerilebilir. Göz bulguları, ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi genel belirtiler görüldükten genellikle bir hafta sonra ortaya çıkmaktadır. KOVİD-19'un gözün konjunktiva ve retina dışındaki diğer tabakalarını etkileyip etkilemediği ise henüz bilinmemektedir. Şu ana kadar dünyada bildirilen KOVİD-19'a ait göz vakaları sayıca çok azdır. Göz yaşında çok az oranda KOVİD-19 hastasında virüs tespit edilmiştir. Bu nedenle olasılık az olsa da gözden koronavirüs hastalığının bulaşabileceği bildirilmiştir.

Özellikle pandemi döneminde, bulaşı riskini en aza indirmek için özellikle KOVİD-19 hastasını muayene eden hekimlerin özel koruyucu yüz-ağız maskesi ve koruyucu gözlük takması, ayrıca herkesin cerrahi ağız maskesi takması, 2 m. fiziksel/sosyal mesafeyi koruması, kronik hastalığı olanların ve 65 yaş üzeri kişilerin izolasyona uyarak evde kalması, ellerini sık sık sabun veya anti-septik sıvı kullanarak suyla yıkaması, ve ellerin göze, ağıza ve buruna götürülmemesi veya gözün kaşınmaması çok önemlidir.

Henüz tüm özellikleri anlaşılamayan KOVİD-19'un yeni bir hastalık olması nedeniyle, gözde yaptığı tutulumun daha detaylı olarak bilinmesi zaman alacaktır.